top of page
MareGreco.com
Writer's pictureMare Greco

Πλοίαρχος ΠΝ (ε.α.) Γήσης Παπαγεωργίου: Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι


Παραπόλα ή Μπελοπούλα - 1884

"...Ο σκοπός της ύπαρξης του όποιου κτίσματος βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Η κατοικία υπάρχει για να ζει η οικογένεια στο εσωτερικό της. Το σχολείο υπάρχει για να βρίσκονται οι μαθητές στο εσωτερικό του.

Η εκκλησία για να προσεύχονται οι πιστοί στο εσωτερικό της.

Η ορθόδοξη για τους ορθόδοξους, η καθολική για τους καθολικούς, το τζαμί για τους μουσουλμάνους.

Το κτίσμα ΦΑΡΟΣ είναι το μόνο κτίσμα που ο σκοπός της ύπαρξής του βρίσκεται έξω και μακρυά απ' αυτό. Ο ΦΑΡΟΣ υπάρχει για να προστατεύει και να καθοδηγεί τα παιδιά της θάλασσας. Τα παιδιά του όποιου Θεού..."

Απόσπασμα από την ομιλία του κυρίου Γήση Παπαγεωργίου Πλοιάρχου ΠΝ (ε.α.) στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στις 3 Οκτωβρίου 2019, κατά την παρουσίαση από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ) της επανέκδοσης του βιβλίου του «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι».


Ψαθούρα - 1895

Φάσσα Άνδρου - 1859

Οξυιά Πατραϊκού - 1899

Άγιοι Θεόδωροι ή Θαλασσόμυλοι Αργοστολίου - 1828

Δρέπανο Πατρών ή Ψαθόπυργος - 1880

Λυχνία πυρακτώσεως CHANCE - 1915

Δίμιξος λυχνία πετρελαίου CHANCE - 1915

Δίμιξος λυχνία πετρελαίου CHANCE - 1915

Πάνορμος Τήνου - 1886

"Μπορεί κανείς να μετρήσει τα πλοία, τα φορτία και πάνω απ' όλα τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν με την καθοδήγηση των φάρων; Μπορεί κανείς να μετρήσει τα θύματα που (θα) είχε ένας πόλεμος που δεν έγινε;"


Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Τη γνωριμία του με τους πέτρινους φάρους έκανε το 1980 - 1981 ως Διοικητής της Φαρικής Βάσης. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και σχεδιάζοντας τους πέτρινους επιτηρούμενους φάρους, προχώρησε στην αρχική έκδοση ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ το 1996. Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία μόνιμης αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου, που αναστηλώθηκε πρόσφατα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας.



 

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γήση Παπαγεωργίου και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.



Kommentare


bottom of page