Η Αλεξάνδρα Γκανά, Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Πειραιά συνομιλεί εφ΄όλης της ύλης με την Ιωάννα Μακρή
Κυρία Γκανά, πώς καταφέρνετε και διαχειρίζεστε τον χρόνο σας συνδυάζοντας τόσες πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες;
Είστε ευτυχής μητέρα δύο παιδιών, διευθύνετε την οικογενειακή σας επιχείρηση “Ganmar Shipping”, είστε αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, μέλος της Wista και μέλος του Τομέα Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής της Ν.Δ.
Παράλληλα, κατέρχεστε στον πολιτικό στίβο διεκδικώντας την ψήφο των συμπολιτών σας. Πώς σας γεννήθηκε αυτή η επιθυμία;
- Τον χρόνο μου τον κερδίζει ό,τι αγαπώ, όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους.
Και έχω την τύχη να αγαπώ τη ζωή !
Είμαστε πολυδιάστατα όντα και νιώθουμε ολοκληρωμένοι μόνο όταν εκφράζουμε κάθε διάσταση της προσωπικότητας μας, μέσα στην καθημερινότητα μας.
Τα παιδιά μου είναι προτεραιότητα, είναι κίνητρο και έμπνευση, ταυτίζονται με την ζωή μου, άρα δεν θεωρώ ότι τους μοιράζω τον χρόνο μου, αλλά ότι τους ανήκω ολοκληρωτικά. Λείπω αρκετές ώρες, αλλά οι στιγμές μας είναι ποιοτικές.
Ο χρόνος μου μοιράζεται λοιπόν στα καραβάκια, δηλαδή στην δουλειά μου, στην θάλασσα και σε ό,τι συνδέεται με εκείνη.
Η πολιτική δεν είναι ούτε επαγγελματική επιλογή, ούτε μία διαφορετική ενασχόληση μου. Είναι κράμα της αγάπης μου για την ναυτιλία, το επιχειρείν και την δημιουργικότητα όπως μπορεί να εφαρμοστεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή μας.
Γι’ αυτό και το πολιτικό μου όραμα ταυτίζεται με το όραμα και την δύναμη της ναυτιλίας.
Ζείτε στο Πέραμα. Μία πόλη που μας μεταφέρει στις παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, στην Ελλάδα του μόχθου και της υπερηφάνειας, στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, στους μάστορες, στους εργάτες, στους τεχνίτες, στους στίχους του τραγουδιού “να βάλω τα μεταξωτά και να φυσάει, στα εργοστάσια μπροστά και στα σκουπίδια πλάι”.
Μία πόλη, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και τους ταρσανάδες. Μία λαϊκή συνοικία, συνυφασμένη με την ανεργία και τη φθορά τώρα πια εξαιτίας της μακροχρόνιας κρίσης. Κάποτε η δουλειά δεν σταματούσε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι άνθρωποι δούλευαν με μεράκι και αφοσίωση, με αγάπη και με αισιοδοξία για το μέλλον.
Πόσο δύσκολο είναι για εσάς με αυτές τις προσλαμβάνουσες να αισιοδοξείτε;
Υπάρχει προοπτική πιστεύετε;
- Μεγάλωσα στο Πέραμα, όπου τώρα με την σειρά τους μεγαλώνουν τα παιδιά μου.
Η πόλη μου μυρίζει θάλασσα, ιδρώτα και λαμαρίνα και αυτή η μυρωδιά σημάδεψε την αισθητική μου.
Σε όποιες πόλεις ή χώρες και αν ταξίδεψα, δεν βρήκα ομορφότερη θέα από την θάλασσα που αντικρίζω κάθε πρωί που ανοίγω τα μάτια μου.
Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος κάποτε είχε την δυνατότητα να στηρίζει όχι μόνο την κοινωνία της πόλης, αλλά ήταν οικονομικός πνεύμονας για όλη την Αττική.
Οι συνδικαλιστικές, αλλά και εργοδοτικές υπερβολές, η ανικανότητα της πολιτείας να δημιουργήσει υποδομές εκπαίδευσης και εξειδίκευσης για την ναυπηγοεπισκευαστική τέχνη, η γραφειοκρατία, το ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει καταντήσει να είναι ασύμφορο σε σχέση με αλλά λιμάνια, αλλά και άλλοι πολλοί λόγοι δυστυχώς έγιναν η αιτία να χάσουμε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της ναυτιλιακής μας οικονομίας.
Φυσικά και μπορεί αυτό να αντιστραφεί!
Μία φιλοεπιχειρηματική πολιτική, γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία στο συγκεκριμένο κλάδο των ανθρώπων που θα κληθούν να αναλάβουν -σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη- μπορούν να δώσουν μία νέα πνοή στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Ξέρετε, το μεράκι, η αφοσίωση και η αγάπη των ανθρώπων της ζώνης υπάρχει μέσα τους ... Μία σπίθα χρειάζεται για να ανάψει η φλόγα της δημιουργίας.
Ο μεγάλος μας ποιητής, Κωνσταντίνος Καβάφης γράφει:
«Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή, φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει».
Κυρία Γκανά, τι είναι για εσάς η θάλασσα;
- Είναι η ομορφότερη και πιο σημαντική δημιουργός...
Αυτή που γεννάει τα πιο όμορφα παιδιά, που ταξιδεύει ελεύθερη και πάντα αφομοιώνει, ποτέ δεν αφομοιώνεται.
Αν όμως αψηφήσεις την δύναμη και την υπεροχή της, θα σε αφήσει να τιμωρηθείς στην καταστροφικότητα της αβύσσου της.
Θέλει αγάπη και σεβασμό η θάλασσα... και ανταποδίδει τα δώρα της σε όποιον την ερωτεύεται βαθειά... Γυναίκα είναι!
Είστε παιδί του Δημήτρη Γκανά, ενός αυτοδημιούργητου επιχειρηματία.
Τι σας έχει μεταλαμπαδεύσει ο πατέρας σας;
- Με τον πατέρα μου έχω μικρή διαφορά ηλικίας, μεγαλώσαμε παρέα!
Τον είδα να οραματίζεται, να βάζει στόχους, να κοπιάζει και με αυταπάρνηση να τα καταφέρνει. Τον είδα να πέφτει, να ξανασηκώνεται χωρίς θρήνους και να συνεχίζει τον αγώνα... και να τα ξανακαταφέρνει. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μας έκανε.
Να μας διδάξει έμπρακτα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να υλοποιούμε το όραμά μας. Κάθε παιδί αναγνωρίζει τους κόπους των γονιών του και σέβεται τον αγώνα τους.
Έτσι και εγώ, αλλά με ένα επιπλέον αίσθημα, αυτό της έμπνευσης.
Κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη που κερδίζω, ξεκινάει πάντα από ένα μόνο βλέμμα του.
Η έννοια της «δημόσιας σφαίρας», όπως έχει προταθεί από τον Γερμανό φιλόσοφο και κοινωνιολόγο Jürgen Habermas, προσδιορίζει μια περιοχή της κοινωνικής ζωής, στην οποία τα άτομα συνέρχονται προκειμένου να προσδιορίσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν και να αναπτύξουν έναν διάλογο για το κοινωνικό γίγνεσθαι: με τον τρόπο αυτό επηρεάζουν την πολιτική πράξη.
Πώς έχετε στο μυαλό σας εσείς την πολιτική πράξη κυρία Γκανά;
- Ο Habermas, προσδιόρισε περισσότερο τεχνικά ό,τι ο Αριστοτέλης ανέλυσε στην ιδανική Πολιτεία. Η πολιτική -κατά τον Αριστοτέλη- έχει να κάνει πρωτίστως με την ηθική καλλιέργεια κι αντιστρόφως η ηθική καλλιέργεια των πολιτών λέει ότι είναι θέμα εξόχως πολιτικό.
Η απόκτηση της ηθικής αρετής εκλαμβάνεται από τον Αριστοτέλη ως ύψιστη πολιτική πράξη, καθιστώντας σαφές ότι η ηθική φιλοσοφία είναι όχι μόνο κομμάτι αλλά προϋπόθεση της πολιτικής φιλοσοφίας.
Η ηθική αρετή και όσα το νόημα της εμπερικλείει για εμένα ταυτίζεται με την ευθύνη, την οποία θεωρώ την σημαντικότερη πολιτική πράξη .
Η ετυμολογική αναζήτηση της λέξης «ευθύνη» οδηγεί στην αρχαία ελληνική λέξη «εύθυνα», που σήμαινε την υποχρέωση όσων ασκούσαν δημόσια λειτουργήματα να λογοδοτούν για ό,τι έπρατταν ή παρέλειπαν να πράξουν.
Σύμφωνα με τη ρήση του Επίκουρου (το 324 π.Χ.) είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου η ευτυχία και η επιδίωξη αυτής, για να έχει αξία η ζωή του.
Το δικαίωμα στην ευδαιμονία φαντάζει ουτοπικό και οξύμωρο στον ενδέκατο χρόνο ύφεσης ή όχι; Τι νομίζετε κυρία Γκανά;
- Είναι εύκολο για κάποιον να επιδιώκει την ευτυχία, γιατί δεν χρειάζεται να πράξει κάτι.
Τι πρέπει να κάνει κανείς για να επιδιώκει την καλή τύχη; Τίποτα...
Μόνο να προσεύχεται και να ελπίζει.
Από την άλλη πλευρά, η ευδαιμονία χρειάζεται προσπάθεια για να επιτευχθεί.
Η ετυμολογία αυτής της λέξης σχετίζεται με το αρχαίο ρήμα «δαίω» που σημαίνει «μοιράζω».
Η καλή μοιρασιά λοιπόν αφορά εκείνους που την αξίζουν και αυτό είναι ένα κίνητρο για την αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας των Ελλήνων.
Δεν μας αρκούν τα όνειρα, έχουμε όραμα! Και θέλουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα.
Δεν μένουμε απραγείς, διεκδικούμε τη ζωή που επιθυμούμε, την πατρίδα που οραματιζόμαστε.
Ούτε τα επιδόματα μάς αρκούν, ούτε οι μισθοί πείνας. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακή πολιτική, επιχειρηματικά εργαλεία για να εκφράσει ο ελληνισμός τις ιδέες του και την επιχειρηματική ευφυΐα που έχει στο dna του.
Ο ενδέκατος χρόνος ύφεσης μάς βρίσκει πιο ώριμους από ποτέ, να διεκδικήσουμε συνειδητά την κυβερνητική πολιτική που θα θέσει τις προϋποθέσεις για να γίνουν όλα τα παραπάνω πραγματικότητα. Και αυτή η πολιτική είναι το ρεαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο που η Νέα Δημοκρατία έχει οραματιστεί.
Κυρία Γκανά, πρόσφατα εκπροσωπώντας την ΕΕΝΜΑ (Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων) αναφερθήκατε στην Ελληνική Ναυτιλία, ως όχημα ανάπτυξης.
Ποιες δυνατότητες εξέλιξης, κατά την άποψή σας, προσφέρει η Ναυτιλία στους νέους μας;
- Η ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της χώρας μας, από την μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία που δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, έως τον άνθρωπο που παρέχει υπηρεσίες στο καφέ κάποιας μαρίνας.
Είναι αμέτρητοι οι κλάδοι που σχετίζονται με αυτήν και χιλιάδες οι δυνατότητες που προκύπτουν από την τύχη που έχουμε η πατρίδα μας να είναι μια τεράστια ακτογραμμή, ένα πολυνησιακό μέρος και η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο.
Η ναυτιλία είναι ένας κλάδος που προσφέρει όχι μόνο στην Ελληνική οικονομία, αλλά έκανε γνωστό τον ελληνισμό και την ελληνική επιχειρηματικότητα ανά τον κόσμο.
Έχει αποδειχτεί επίσης ότι σε όλες τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες η ναυτιλία έδωσε λύσεις και δυνατότητες ανάκαμψης.
Σπούδασα ναυτιλιακές επιχειρήσεις με μεταπτυχιακό και εξειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο και εδώ και 20 χρόνια περίπου, εφαρμόζω τις σπουδές και τις γνώσεις μου, επιχειρώντας στον χώρο αυτό με επιτυχία.
Η «μικρή» ναυτιλία όπως λέγεται (short sea) και οι παράκτιες επιχειρήσεις είναι το «κλειδί» για τη Β’ Πειραιά και το προσωπικό μου στοίχημα.
Χαμηλή φορολογία, κίνητρα και υποδομές για την εκμάθηση της ναυτικής τέχνης, πρόγραμμα και προτάσεις για το επάγγελμα του ναυτικού και των αξιωματικών, στήριξη και επενδυτικές ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διμερείς συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεών μας και επιχειρήσεων του εξωτερικού, είναι οι προτεραιότητες στο όραμα που αφορά τις πόλεις που αγκαλιάζει η θάλασσα μας.
Πώς ιεραρχείτε τις ανάγκες της εκλογικής περιφέρειας Β’ Πειραιώς;
Η περιφέρειά μας είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας.
Λαϊκή, εργατική περιοχή με μεγάλο ποσοστό ανεργίας και προβλήματα επιβίωσης των πολιτών. Έχει το λιμάνι με τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητές του και φυσικά τα υπόλοιπα προβλήματα που αφορούν όλη την χώρα, δηλαδή της εκπαίδευσης, της υγείας, του μεταναστευτικού, της αστυνόμευσης και προβλήματα άλλα, που μόνο η κεντρική πολιτική βούληση θα μπορούσε να λύσει.
Για εμένα, το μισό πρόβλημα της πατρίδας μας είναι η έλλειψη ανάπτυξης, η έλλειψη καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, η φυγή σπουδαίων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Το άλλο μισό πρόβλημα είναι ότι συνήθως δεν αποφασίζουμε βάσει λογικής, αλλά βάσει του θυμικού μας και λόγω αντίδρασης. Θα πρέπει και εμείς να ωριμάσουμε.
Όλα τα παραπάνω συντηρούνται υπό την έλλειψη της ανάληψης ευθύνης και την τακτική ατιμωρησίας που έχει καθιερωθεί.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πει όχι στη διόγκωση του δημόσιου τομέα, στην υπερφορολόγηση, στην κρατικολαγνεία, στον λαϊκισμό, στις φιέστες προπαγάνδας ή θα καταρρεύσει το αφήγημά του; Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υποστηρίξει τον ιδιωτικό τομέα, την αριστεία, την μείωση των κρατικών δαπανών, την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, το πνεύμα δικαιοσύνης;
- Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που στις δύσκολα χρονικές συγκυρίες έβγαλε την Ελλάδα από την δύσκολη θέση. Και αυτό οφείλεται σε δύο δεδομένα:
Πρώτον, η Ν.Δ., είναι η παράταξη που ενώνει όλους τους Έλληνες, σε αντίθεση με τις ιδεοληπτικές ταξικές διακρίσεις, που έντεχνα καλλιεργεί κομμάτι της αριστεράς.
Δεύτερον, μόνο η αναπτυξιακή πολιτική είναι σε θέση να υποστηρίξει όλα αυτά που θέλει να κάνει πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπάθησε το 1993 να θέσει υγιείς βάσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, δυστυχώς όμως δεν ήμασταν ώριμοι να απαρνηθούμε τον λαϊκισμό που μας γέμιζε ψεύτικες ελπίδες.
Τώρα πια είναι η ευκαιρία μας! Κόντρα στα ψέμματα και στις υποσχέσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν, επιλέγουμε την Ελλάδα που επιθυμούμε.
Το αριστερό αφήγημα έχει ήδη καταρρεύσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 1953 η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ελένη Σκούρα, μετά την εκλογή της δήλωσε:
«Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».
Κυρία Γκανά, ποια είναι η προσωπική σφραγίδα που θα θέλατε να αφήσετε στην πολιτική ζωή του τόπου;
- Να καταφέρω να συνδέσω τον απλό καθημερινό άνθρωπο με την πολιτική του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα και όχι με αυτήν που έχουμε απαξιώσει.
Να εμπνεύσω ανθρώπους έντιμους και ικανούς να καταθέσουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις εμπειρίες τους για να κάνουμε την Ελλάδα αντάξια της ιστορίας της.
Να αναδείξουμε την δύναμη της δημιουργίας, της αλήθειας και της λογικής,
Να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη... απλά πραγματάκια δηλαδή, τα οποία χάσαμε στα δαιδαλώδη μονοπάτια των ιδεοληψιών και της ακρότητας.
Και να αντιληφθούν επιτέλους τα νέα παιδιά ότι η ζωή είναι συνάρτηση του «θέλω» και του «πρέπει». Όχι άλλες ενοχές για τα «θέλω» και όχι άλλες δικαιολογίες για τα «πρέπει».
Κυρία Γκανά, σας ευχαριστώ θερμά.
- Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Η Αλεξάνδρα Γκανά γεννήθηκε στη Νίκαια, μεγάλωσε στο Πέραμα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Κερατσίνι. Πειραιώτισσα, με καταγωγή από τη Μάνη. Πριν αφοσιωθεί στην οικογενειακή επιχείρηση που δημιούργησε ο πατέρας της, εργάστηκε σε ναυτιλιακές εταιρείες στο εξωτερικό παράλληλα με τις σπουδές της. Είναι μητέρα δύο αγοριών.
Yorumlar